Парк «Сеймський» - смарагдове диво

Новини

Як на Сумщині відновлюють один із найбільших унікальних природоохоронних об’єктів України?

Ставлення до навколишнього природного середовища - одна з актуальних проблем сучасного людства. Люди вже не помічають навколо себе первісної природи - вони вирубують ліси, осушують болота, знищують тварин, забруднюють довкілля, не усвідомлюючи того, що роблять.

Саме для вирішення цієї проблеми 14 грудня 1995 року навколо однієї з мальовничих річок Сумщини - річки Сейм - створили потужну природоохоронну територію (98857,9 га) - регіональний ландшафтний парк (РЛП) «Сеймський».

Однак понад 20 років залишалось не вирішеним питання нормативно-правової діяльності регіонального ландшафтного парку внаслідок відсутності адміністрації. Його територія використовувалась нераціонально, піддавалася нерегульованому антропогенному тиску. Зокрема, бізнесові структури намагалися використовувати заповідну територію в своїх власних та вузькогрупових інтересах, закликаючи населення до скорочення площі та врешті решт - ліквідації природоохоронної території. Такі дії неприпустимі, адже вони гальмують обраний державний курс на вступ до Європейського союзу та виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Тому за ініціативою депутатів 7 жовтня 2016 року Сумською обласною радою було прийнято рішення «Про утворення комунального закладу Сумської обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Сеймський». За роки існування природоохоронної території без її адміністрації накопичився ряд невирішених та нагальних питань. Зокрема - документального оформлення земельних відносин, надання у власність та користування земельних ділянок, проведення земельних торгів у формі аукціонів та ін. Тому Департамент екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації ініціював прийняття 27 квітня 2018 року облрадою рішення «Про затвердження Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Сеймський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів».

Цим документом закріплено функціональне зонування території РЛП «Сеймський» та встановлено диференційований режим охорони та використання його функціональних зон. Все це дозволило розпочати вирішення комплексу земельних питань: виділення земельних ділянок учасникам АТО, працівникам соціальної сфери та надання в користування орендарям, передачу об’єднаним територіальним громадам. А значить - збільшились надходження до місцевих бюджетів. Крім того, встановлено юридичні підстави для ведення мисливського господарства.

Комунальний заклад очолює Марія Коняєва. Працівники закладу проводять значну еколого-освітню, просвітницьку та наукову роботу, яка є одним із головних завдань парку. Впроваджуються різноманітні форми екологічної освіти та просвітництва дітей і дорослих. Майбутнє нашої планети - в руках у підростаючого покоління. Саме тому так важливо навчати дітей не зривати рідкісні квіти, ощадливо використовувати ресурси, не засмічувати довкілля. Впровадження різноманітних конференцій, тренінгів, нарад та круглих столів є одним із інноваційних підходів, які реалізуються працівниками парку.

Один із напрямків роботи регіонального ландшафтного парку «Сеймський» - відновлення популяцій рідкісних тварин, занесених до Червоної книги України. На території РЛП мешкає єдина на Лівобережній Україні популяція зубра європейського, щорічно на підгодівлю виділяються значні кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Зимові обліки, які проводяться кожного року, підтверджують тенденцію збільшення кількості тварин у популяції.

За ініціативи Департаменту екології та охорони природних ресурсів із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2018 році профінансовано випуск 15 тис. штук малька прісноводної стерляді у р. Сейм. Передбачаються й подальші етапи з відновлення популяції цього виду. Розпочаті роботи з відновлення популяції рідкісного виду риб - прісноводної стерляді, занесеної до Червоної книги України.

Планів на майбутнє багато. Директор Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА Ігор Кривозуб називає парк «Сеймський» ключовим ядром смарагдового поясу України. На цій екологічно чистій території є можливість відтворювати дикоростучі рослини, відновлювати популяцію червонокнижних тварин, риби. Крім того, повною мірою не розкритий туристичний потенціал цієї території.

Вже розроблений туристичний водний маршрут на байдарках річкою Сейм. По всій довжині - з урахуванням існуючих рекреаційних ділянок парку - визначено ряд опорних точок, місць зупинки учасників сплаву для ночівлі чи відпочинку. Початок та завершення маршруту рекреанти вибирають самостійно. Cплав на байдарках Сеймом - один із екзотичних видів водного туризму, що не вимагає спеціальної підготовки і досвіду. Це - можливість познайомитися з унікальною природою Лівобережного лісостепу та одним із найбільших природоохоронних об’єктів України - регіональним ландшафтним парком «Сеймський». Подорож річкою Сейм дозволить відчути подих стародавнього міста Путивль, доторкнутися до місць бойової слави Ковпака. А ще - подивитися на справжню глибинку України - села Хижки, Камінь, Жолдаки, Лисогубівка та набратися життєдайної енергії природи для майбутніх трудових звершень.

Кожен із нас повинен задуматись: як допомогти нашій природі та покращити екологічний стан місць нашого проживання? І як говорить давня індійська сентенція: «Природа - це не те, що ми отримали у спадщину від пращурів, а те, що ми взяли у позику від нащадків». Саме ці питання будуть вирішені завдяки роботі «РЛП «Сеймський».

Мої пости (статті)

Підписатись на новини

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form